BARTIN ÜNİVERSİTESİORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÖDEVİ HAZIRLAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 − Bu Yönergenin amacı; Bartın Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü’nde Bitirme Ödevinin hazırlanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. KapsamMadde 2 − Bu Yönerge, Bartın Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü’nde Bitirme Ödevinin hazırlanmasına ilişkin hükümleri kapsar. DayanakMadde 3 − Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Bartın Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uyarınca hazırlanmıştır. TanımlarMadde 4 − Bu Yönergede geçen;
ç) Üniversite: Bartın Üniversitesini, ifade eder. İKİNCİ BÖLÜM Genel Esaslar Bitirme Ödevi Madde 5 − (1) Mezun olabilmek için Bitirme Ödevi alınması gereken lisans programlarına kayıtlı öğrencilerin, başarmak zorunda oldukları Bitirme Ödevi, Bitirme Projesi, Bitirme Tezi vb. olarak adlandırılan çalışmalardır.
Bitirme ödevi danışmanı ve danışman atanmasıMadde 6 − (1) Üniversite öğretim elemanları (en az Doktor Unvanına sahip olan) bitirme ödevi danışmanlığı yapabilir. (2) Bitirme ödevi danışmanı, öğrenci sayısı ve öğrencinin tercihleri göz önünde bulundurularak öğretim üyeleri arasında dengeli bir şekilde Bölüm Başkanı tarafından atanır.
Bitirme ödevi alma yarıyılıMadde 7 − Öğrenci, Bitirme Ödevini Bölüm Başkanlığı tarafından belirlenen yarıyılda alır. Bitirme ödevi konu değişikliğiMadde 8 − Bitirme ödevi almış bir öğrenci, geçerli sebeplerle konu ve danışman değişikliği yapmak isterse, gerekçeleriyle birlikte hazırlayacağı bir dilekçe ve danışman oluru ile birlikte Bölüm Başkanlığına başvurur. Uygun görülmesi durumunda öğrenci yeni bir bitirme ödevi alabilir. Bitirme ödevlerinin bildirilmesiMadde 9 − Danışman tarafından derslere kayıt süresi içerisinde her öğrenci için ayrı ayrı “Bitirme Ödevi Başvuru Formu” (EK-1) 3 nüsha olarak doldurularak Bölüm Başkanlığına iletilir. Bitirme ödevlerinin hazırlanması ve teslimiMadde 10 − Bitirme ödevleri, “Bitirme Ödevi Yazım Kılavuzu”na (EK-2) göre hazırlanır ve danışmanın onayına sunulur. Danışman onayından sonra bitirme ödevlerinden bir tanesi danışmana verilmek ve diğeri bölüm kütüphanesine konulmak üzere 2 adet beyaz karton kapaklı ciltlenmiş halde basılı çıktısı ve 1 adet elektronik kopyası (DVD, CD) olarak hazırlanır ve danışmana teslim edilir. Danışman Bitirme Ödevi ve Sunumu Değerlendirme Formu (EK-3) ile birlikte 1 adet basılı çıktısının ve elektronik kopyasını bir yazı ile Bölüm Başkanlığına bildirir. ÜÇÜNCÜ BÖLÜMÇeşitli ve Son Hükümler Hüküm bulunmayan haller Madde 11 − Bu Yönergede bulunmayan hususlarda Bölüm Başkanlığının önerisi ile Bartın Üniversitesi Senatosu tarafından alınan kararlar uygulanır. YürürlükMadde 12 − Bu Yönerge, Bartın Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer. YürütmeMadde 13 − Bu Yönerge hükümlerini Bartın Üniversitesi Rektörü yürütür. EKLEREK1: BİTİRME ÖDEVİ BAŞVURU FORMU EK2: BİTİRME ÖDEVİ YAZIM KLAVUZU VE KAPAK ÖRNEĞİ EK3: BİTİRME ÖDEVİ VE SUNUMU DEĞERLENDİRME FORMU EK 1 BARTIN ÜNİVERSİTESİORMAN FAKÜLTESİORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜBİTİRME ÖDEVİ BAŞVURU FORMU
EK 2 BİTİRME ÖDEVİ YAZIM KLAVUZU ve KAPAK ÖRNEĞİ a) Bitirme Ödevi Türkçe yazım kurallarına uygun olarak yazılmalıdır. b) Yazılar A4 boyutunda kağıdın tek yüzüne 1.5 satır aralıklı olarak hazırlanmalıdır. c) Her sayfanın sol kenarından 3 cm, üst kenarından 2,5 cm ve sağ ve alt kenarlarından 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır. d) Yazı karakteri Times New Roman 12 puntodur. e) Paragraflarda girinti olmamalıdır. Ancak paragraf aralarında bir satır boşluk bırakılmalıdır. f) Tablolarda aynı yazı karakteri kullanılmakla beraber, punto büyüklüğü tablonun özelliğine göre değişebilir ve tablo içinde tek satır aralığı kullanılmalıdır. g) Sayfanın sağ kenarına ulaşılması nedeniyle kelimeler ikiye bölünemez, heceleme yapılamaz. h) Sayfa numaraları Latin rakamları ile (1, 2, 3, ...) sayfa alt orta kısmında yer almalıdır. ı) Genel kural olarak metin içinde nokta, virgül, noktalı virgül ve iki nota üst üsteden sonra bir boşluk bırakılmalıdır. i) Ana ve bölüm başlıklarından sonra en az iki satır yazılamıyorsa, başlık bir sonraki sayfaya aktarılmalıdır. j) Ana başlıklar büyük harflerle, ara ve alt başlıklardaki kelimelerin ilk harfi büyük diğerleri küçük yazılmalıdır. Başlıkların tamamında KALIN (BOLD) karakter kullanılmalıdır. k) Metin içinde kısaltmaları ifade eden simgeler, metin içerisinde ilk geçtikleri yerde parantez içinde açıklanarak verilmelidir. Örneğin; “...IUFRO (International Union of Forestry Research Organization- Uluslararası Ormancılık Araştırma Kurumları Birliği) ...”. l) Tablolara sıra numarası verilmelidir. Tablonun açıklama yazısı, tablonun hemen üstüne ve eğer bir satırdan uzun ise tek satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Tablolar sayfa içinde tablo yazısıyla birlikte yatay olarak ortalanmalıdır. Tabloya metin içinde mutlaka atıf yapılmalı ve tablo, bu atıftan sonra uygun olan ilk boşluğa yerleştirilmelidir. Tablo ile metin arasında üstten ve alttan 1,5 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır. m) Şekiller MS Excel, Lotus Freelance veya herhangi bir grafik programında çizilmiş olmalıdır. Şeklin açıklama yazısı, şeklin hemen altına ve eğer bir satırdan uzun ise tek satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Şekiller sayfa içinde şekil yazısıyla birlikte yatay olarak ortalanmalıdır. Şekillere metin içinde mutlaka atıf yapılmalı ve şekil, bu atıftan sonra uygun olan ilk boşluğa yerleştirilmelidir. Şekil ile metin arasında üstten ve alttan 1,5 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır. n) Bitirme Ödevi aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır.
Ana metin geleneksel olarak 1. GİRİŞ, 2. MATERYAL VE YÖNTEM, 3. BULGULAR VE TARTIŞMA, 4. SONUÇLAR VE ÖNERİLER şeklinde bölümlere ayrılır. o) Metin İçerisinde Kaynakların Gösterilmesi: Metin içindeki kaynaklara atıf yapılırken aşağıdaki kurallar göz önünde bulundurulmalıdır.
………verilmiştir (Çepel, 2007) Balcı’ya (2004) göre……… (Pauley, 1994; Eaton, 1995) Ünlü ve Reddish'in (1994) bulgularına göre... ...olduğu bildirilmektedir (Çolak ve Ünlü, 1996). ...görgül bir yenilme ölçütüdür (Hoek ve Brown, 1980). ... ZEDEM projesi tamamlanmıştır (Casey vd., 1975; Müftüoğlu vd., 1991; Aksoy vd., 2008). ...kısa bir süre önce kanıtlanmış (Smith vd., 1976), Brown vd. de (1981) bu konuda çalışmışlardır.
…….olarak tanımlanmaktadır (Anonim, 2001).
Anderson'a (1973; 1975a; 1975b) göre... ... gösterilmiştir (Anderson 1973; 1975a; 1975b).
Coulomb (1776), Mohr (1900), Griffith (1920; 1924), Hoek ve Brown (1980a) tarafından ortaya atılan yenilme ölçütleri... Bu konuda diğer araştırmacıların (Paşamehmetoğlu vd., 1986; Ünal, 1991; Karpuz, 1992) rapor ettiği değerler de incelenmiştir.
...yapılmıştır (Akçın N.A., 1993; Akçın H., 1993). ...araştırılmıştır (Koşar Ayşe, 2002; Koşar Ahmet, 2002)
TKİ (1991), TTK (1992) ve ZEDEM (1993) verilerine göre... ... sonuçları geçersizdir (ISRM Committee, 1978). ... renk ayarı otomatiktir (Sony Corporation, 1990).
.... olarak kaydedilmiştir (Saldotovic ve Savic, 1978; Giagia vd., 1982; Gülkaç ve Yüksel, 1982; Yüksel, 1982; Nevo vd., 1999; Tekten vd., 2011).
….önerilmektedir (Hidromak, 19..) … Teknik Beton (20..) tarafından üretilmektedir.
.……. (URL-1, 2009). .……. (URL-1 ve URL-2, 2009) (URL-1’e (2009) göre……
Kitap için örnekler: Ulusay, R. (2001). Uygulamalı Jeoteknik Bilgiler. 4. Basım, TMMOB Jeoloji Müh. Odası Yayınları: 58, Nitelik Matbaacılık, Ankara, 385 s. Rydholm, S.A. (1965). Pulping Processes. Interscience Publishers: New York, 185 pp. Sixta, H. (2006). Handbook of Pulp, Vol. 1. Ed.; Sixta H; Wiley-VCH: Weinheim, 90 pp Kitap içinde bölüm için örnekler: Eskikaya, Ş. (1991). Kömürün mekanik özellikleri ve dayanımı. Kömür, Ed.; Kural, O; Kurtiş Matbaası, İstanbul, s.125-152. Annergren, G. ve Hagen, N. (2009). Industrial beating/refining, Chapter 7. In Pulp and Paper Chemistry and Technology Vol. 3, Eds.; Ek M, Gellerstedt G, Henriksson G; Walter de Gruyter, Berlin, pp.121-136. Makale için örnekler: Carter, M.R. (1986a). Microbial biomass and mineralizable nitrogen in Solonetzic soils: influence of gypsum and lime amendments. Soil Biology and Biochemistry, 18: 531-537. Carter, M.R. (1986b). Microbial biomass as an index for tillage induced changes in soil biological properties. Soil and Tillage Research, 7: 29-40. Gestel, M.V., Merckx, R. ve Vlassak, K. (1993). Microbial biomass and activity in soils with fluctuating water contents. Geoderma, 56: 617-626. Gebedek, M., Didari, V. ve Çakır, A. (1999). TTK Karadon Müessesesi ocaklarında solunabilir tozların kuvars içeriklerinin araştırılması. Madencilik, 38 (1): 31-44. Kankılıc, T., Kankılıc, T., Çolak, R., Kandemir, I. ve Çolak, E. (2006). Morphological comparison of seven chromosomal forms of Spalax leucodon Nordman, 1840 (Mammalia:Rodentia) in Turkey. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9 (13): 2419-2425. Bildiri için örnekler: Ünlü, T. (2002). Eş yüklü alanlar yaklaşımının eğimli kömür damarlarına uygulanabilirliğinin araştırılması. Türkiye 13. Kömür Kongresi Bildiriler Kitabı, ed. S. Kızgut vd., TMMOB MMO Zonguldak Şubesi, Zonguldak, s.297-307. Mohlin, U.B. (1989). Fiber bonding ability −A key pulp quality parameter for mechanical pulps to be used in printing papers. In International Mechanical Pulping Conference, Helsinki, pp.49-57. Tez, rapor ve proje için örnekler: Özarslan, A. (2002). Yeraltı Tuz Madenleri İçin Endüstriyel Atık Depolama Ölçütlerinin Geliştirilmesi. Doktora Tezi, ZKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı, Zonguldak, 420 s. DPT (2001). Kimya Sanayi Hammaddeleri: Bor Tuzları-Trona-Kaya Tuzu-Sodyum Sülfat- Stronsiyum. Endüstriyel Hammaddeler Alt Komisyonu Raporu, Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Madencilik Özel İhtisas Komisyonu, Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara. Eroğlu, H., Tutuş, A. ve Gülsoy, S.K. (2007). Biyolojik-Kraft Kağıt Hamuru Üretiminde Bor Bileşiklerinin Kullanımı. TÜBİTAK-MAG 107M208, 183 s. İnternet örnekleri: İnternet kaynaklarına atıf yapılırken, yıl olarak sayfanın en son güncellendiği yıl esas alınmalı; bu konuda bilgi yoksa, sayfaya erişim yılı verilmeli, ayrıca kaynak sonunda parantez içinde erişim tarihi (gün/ay/yıl) verilmelidir. İnternet adreslerinin kaynak olarak gösteriminde, yazarı belli olmayan internet kaynaklarına metin içerisinde atıf yapılması durumunda; büyük harflerle (URL-sıra numarası yıl) şeklinde yazılmalıdır. URL-1 (2017). Bartın Üniversitesi 2013-2017 Dönemi Stratejik Planı. https://cdn.bartin.edu.tr/www/ 05.05.2007). Aktan, C.C. (2003). Akademik Ahlak. Çanaktan WEB, http://www.canaktan.org/egitim/ universite-reform/aka_ahlak.htm (18.04.2007). MTA (2006). Türkiye Maden Yatakları Haritası, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, http://www.mta.gov.tr/mta_web/myatak.asp (18.04.2007). Yazar(lar)ı bilinmeyen anonim kaynakların gösterimi için örnek: Anonim (1982). Equipment for shotcreting. Mining Magazine, 147: 547-557.
![]() T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÖDEVİ ÖDEV BAŞLIĞI HAZIRLAYAN ……………………….. DANIŞMAN …………………………… BARTIN-2018 EK 3BARTIN ÜNİVERSİTESİORMAN FAKÜLTESİORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜBİTİRME ÖDEVİ VE SUNUMU DEĞERLENDİRME FORMU
Danışmanın Unvanı, Adı Soyadı :.…………………………...………………….İmza : ………… |