Sinavin uygulanişI



sayfa1/4
kilavuzu.com > kullanım kılavuzu > Sınav
  1   2   3   4


http://static.ohu.edu.tr/uniweb/media/sayfa/logo/omerhalisdemiruniversitesijpeg.jpg

İngilizce Yeterlik Sınavı

Kılavuzu

(Örnek Sorularla)

Yabancı Diller Yüksekokulu

2018

İNGİLİZCE YETERLİK SINAVININ AMACI

İngilizce Yeterlik sınavı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde bir ön lisans ya da lisans programında eğitimine başlamak ve hazırlık sınıfını başarıyla geçmek isteyen öğrencilerin İngilizce dili yeterlik seviyesini değerlendiren bir sınavdır. Bu sınav, sınava girenlerin İngilizce dil yeterliklerini AODÇ B1 seviyesinde ölçmeyi amaçlamaktadır.

SINAVIN UYGULANIŞI

Sınav aynı gün içerisinde iki oturumda uygulanır: I. Oturum ve II. Oturum. Sınava girenlerin ikinci oturuma girebilmeleri için birinci oturumda başarılı olmaları gerekir. İki oturumdan elde edilen puanlar toplam geçme puanını oluşturur.

I. Oturum yaklaşık olarak 80 dakika sürer ve aşağıdaki bölümlerden oluşur:

  • Dilin kullanımı (dil bilgisi, kelime bilgisi, durum soruları)

  • Okuduğunu Anlama

II. Oturum yaklaşık olarak 80 dakika sürer ve aşağıdaki bölümlerden oluşur:

  • Dinleme

  • Yazma


SINAVIN İÇERİĞİ VE ÖRNEK SORULAR

I. OTURUM: OKUMA VE DİLİN KULLANIMI

OKUMA

Sınavın okuma bölümü AODÇ B1 seviyesindeki yazılı iletişim yeterliğinizi değerlendirmeyi amaçlar. Bu bölümde, c:\users\sau\desktop\set\13.png

  • metnin içeriği ile ilgili basit çıkarımlarda bulunma,

  • kısa, bilindik konularla ilgili metinlerden basit bilinmeyen kelimelerin muhtemel anlamını tahmin etme,

  • yapılandırılmış bir metindeki ana konuyu tanımlama,

  • gerçek bir metinde belirli bilgileri tanımlama,

  • metinlerde geçen referans kelimeleri anlamak,

  • metinlere uygun gerçek başlıkları bulma becerinizi göstermeniz beklenir.




OKUMA

BÖLÜM

SORU SAYISI

AĞIRLIKLI PUANI

SORU TİPİ

NE YAPMANIZ BEKLENİYOR?

1

20

20

4 seçenekli çoktan seçme

Ana fikir, detaylar, çıkarımlar, başlık ve referans kelimeler için üç ya da dört adet gerçek ya da/ve kurgu (kısa/uzun) metinleri okuma



Okuma Bölümü için Örnek Sorular





Yönerge: Metinleri okuyun ve doğru cevapları seçin.


Text I:

The House Guest

Miranda sighed – 'home sweet home' after six months working in Rome, teaching English to young Italians. She turned the key. She was so excited. She was sure that her wonderful, kind-hearted friend, Pam – the person she had shared her flat with for years – was in. She had allowed Pam to live in the flat with her because she knew that her personal possessions would be respected and that she didn't need to agree on any house rules.

Miranda entered the hallway quietly – she really wanted to surprise Pam. But as she walked in, a terrible smell of unwashed dishes and rubbish hit her. Horror filled her as she looked around her: the parquet floor had dark stains all over it and a hole; the hand-carved wooden coffee table from Morocco had been painted green. To make matters worse, she could also smell cigarette smoke. This was a smoke-free house! “Pam!” she cried.

Just then, she heard heavy footsteps coming down the stairs. To her horror, she looked up to see a huge, unshaven man wearing a dirty t-shirt and a pair of underpants. Miranda felt sick; it was obvious her home had been taken over by some kind of trespasser or squatter. The man seemed relaxed. “Hello,” he yawned. “I'm Miles”. “My flat! What have you done to my flat? And who are you?” she asked. “You must be Miranda. You've been in Italy, haven't you? Wow! Pam didn't tell me what a beautiful flatmate she had,” he answered, staring at her. “Don't look at me like that! I don't even know you. Are you responsible for this?” she said accusingly, pointing at the green coffee table. “I thought the table looked a little boring, so I used my artistic talents to brighten it up a little” he responded. Miranda felt her blood begin to boil with anger.

Just then, Pam walked in with a bag of shopping. Seeing Miranda, she exclaimed, “Oh, good! You've met Miles. It's great to see you! I've got so much to tell you.” “Yes, you do!” replied Miranda in an annoyed voice. “What has happened to my flat? ” she cried, looking around the room. Pam felt surprised by Miranda's reaction. “But you don't have any house rules, remember? And don't worry about the mess. We'll tidy up later. Miles is just a little untidy, aren't you, my love?” she said, going over to kiss him. Miles laughed. “Yes, perhaps. I'm not into rules or organisation. Be free, man! We've all got to make a stand against the establishment...” He yawned, adding, “Listen, it was a late night last night; I'm going to go back to bed for a few hours. See you later.”

“This is not 'the establishment'! This is my home! And, from now on, I DO have rules!” shouted Miranda, as he disappeared up the stairs. Pam was famous for her awful boyfriends, but Miranda thought she had gone too far this time. “Pam, I think we need to have a serious talk about house guests and house rules.”

1. Miranda let Pam live with her because she knew that...

A) she would respect her personal possessions and house rules.

B) her things would be safe and she wouldn't have to have house rules.

C) her things would be safe and that they could agree on house rules.

D) Miles is a respectful person to her possessions and house rules.
2. When she walks into her flat, Miranda is...

A) happy that her boyfriend is at home waiting for her.

B) excited because she thinks her boyfriend Miles will be in.

C) angry that her house rules have been broken.

D) horrified because she thinks a stranger has broken into her home.
3. Miranda notices that …. have been damaged.

A) the coffee table and the parquet floor

B) the floor and the silk sofa

C) cushions and the Moroccan pictures

D) every single stuff in her house
4. Miles is described as...

A) unattractive, dirty and interested in rules.

B) handsome, but rude and outspoken.

C) untidy, and not interested in rules and being organised.

D) tidy, hardworking and lovely.
5. At the end of the story, Miranda decides to...

A) end her friendship with Pam and return to Rome.

B) talk to Pam about moving to a guest house where she'll have to follow rules.

C) talk to Pam about who can stay in the flat, and what is allowed and not allowed.

D) leave the house and let Miles and Pam live in her house.

Text II:

The term "folk song" has been current for over a hundred years, but there is still a good deal of disagreement as to what it actually means. The definition provided by the International Folk Music Council states that folk music is the music of ordinary people, which is passed on from person to person by being listened to rather than learned from the printed page. Other factors that help shape a folk song include: continuity (many performances over a number of years); variation (changes in words and melodies either through artistic interpretation or failure of memory); and selection (the acceptance of a song by the community in which it evolves).

When songs have been subjected to these processes their origin is usually impossible to trace. For instance, if a farm worker were to make up a song and sing it to a-couple of friends who like it and memorize it, possibly when the friends come to sing it themselves one of them might forget some of the words and make up new ones to fill the gap, while" the other, perhaps more artistic, might add a few decorative touches to the tune and improve a couple of lines of text. If this happened a few times there would be many different versions, the song's original composer would be forgotten, and the song would become common property. This constant reshaping and re-creation is the essence of folk music. Consequently, modern popular songs and other published music, even though widely sung by people who are not professional musicians, are not considered folk music. The music and words have been set by a printed or recorded source, limiting scope for further artistic creation. These songs' origins cannot be disguised and therefore they belong primarily to the composer and not to a community.

The ideal situation for the creation of folk music is an isolated rural community. In such a setting folk songs and dances have a special purpose at every stage in a person's life, from childhood to death. Epic tales of heroic deeds, seasonal songs relating to calendar events, and occupational songs are also likely to be sung.
6. What does the passage mainly discuss?

A) Themes commonly found in folk music

B) Elements that define folk music

C) Influences of folk music on popular music

D) The standards of the International Folk Music Council
7. Which of the following statements about the term "folk song" is supported by the passage?

A) It has been used for several centuries.

B) The International Folk Music Council invented it

C) It is considered to be out-of-date.

D) There is disagreement about its meaning.
8. The word "it" underlined in the first paragraph refers to________.

A) community

B) song

C) acceptance

D) memory

9. Which of the following is NOT mentioned in the passage as a characteristic of the typical folk song?

A) It is constantly changing over time.

B) It is passed on to other people by being performed.

C) It contains complex musical structures.

D) It appeals to many people.
10. What does ‘they’ underlined in the second paragraph refer to?

A) people

B) musicians

C) artistic creations

D) published songs
11. The author mentions the farm worker and his friends in order to do which of the following?

A) Explain how a folk song evolves over time

B) Illustrate the importance of music to rural workers

C) Show how subject matter is selected for a folk song

D) Demonstrate how a community chooses a folk song
12. According to the passage, why would the original composers of folk songs be forgotten?

A) Audiences prefer songs composed by professional musicians.

B) Singers dislike the decorative touches in folk song tunes.

C) Numerous variations of folk songs come to exist at the same time.

D) Folk songs are not considered an important form of music.
13. The word "essence" in the second paragraph is closest in meaning to_________.

A) First phase

B) Growing importance

C) Full extent

D) Basic nature
14. The author mentions that published music is not considered to be folk music because_________.

A) The original composer can be easily identified.

B) The songs attract only the young people in a community.

C) The songs are generally performed by professional singers.

D) The composers write the music in rural communities.
15. What could be the best title for this article?

A) The History of Folk Songs and Dances

B) The Importance of Folk Songs to the Communities

C) What a Folk Song is

D) Popular Songs vs Folk Songs


Örnek Okuma Sorularının Cevapları

1.C

2.D

3.B

4.C

5.A

6.B

7.D

8.B

9.C

10.D

11.A

12.C

13.D

14.A

15.C


DİLİN KULLANIMIc:\users\sau\desktop\set\13.png
Bu bölüm yazılı ve sözlü İngilizcede temel olan dilbilgisi, kelime bilgisi ve söz yığını bilginizi test eder. Bölüm I bağlam içerisinde dil bilgisi kullanımına odaklanır. Bölüm II, belli türlerde en yaygın olan sözcük öğelerini (her sözcük türü için iki kelime; 2 sıfat, 2 zarf, 2 isim, 2 fiil, 2 deyimsel fiil) içermektedir. Bölüm 3, gerçek hayatta karşılaşabileceğiniz durumlardan oluşur ve durum tabanlı problemleri anlama ve konuşma dilinde kullanılan doğru söz yığınını kullanarak uygun çözümlerle tepki verme yeteneğinizi test eder.

DİLİN KULLANIMI

BÖLÜM

SORU SAYISI

AĞIRLIKLI PUANI

İÇERİK

SORU TİPİ

NE YAPMANIZ BEKLENİYOR?

1

20

20

bağlam içinde dilbilgisi

4 seçenekli çoktan seçme

Gerçekçi ya da kurgu metinleri okuma ve boşluğu tamamlayacak doğru dilbilgisi yapısını seçme

2

10

10

kelime bilgisi

Doğru kelimelerle cümleleri tamamlama


3

10

10

durum

Durumu okuma ve en uygun cevabı seçme
  1   2   3   4

sosyal ağlarda paylaşma



Benzer:

Sinavin uygulanişI iconSınavın uygulanışı bakımından

Sinavin uygulanişI iconSınavın uygulanışı bakımından

Sinavin uygulanişI iconSınavın Duyurulması

Sinavin uygulanişI iconSınavdaki soru türünden sınavın içeriğine kadar 35 soruya verilen yanıtlar şöyle

Sinavin uygulanişI iconSınavda uygulanacak kurallar ortak olup, titizlilik ve duyarlılık...

Sinavin uygulanişI iconSınavın yapıldığı ders yılında tasdikname ile uzaklaştırma veya daha...


kullanım kılavuzu





© 2000-2020
kişileri
kilavuzu.com
.. Ev