|
![]() KARA HARP OKULU BAŞVURU KILAVUZU Başvuru Tarihi: 25 Mart-15 Mayıs 2015 (Saat 17.00) ![]()
İÇİNDEKİLER KARA HARP OKULU BAŞVURU
ç. Başvurunuz Hangi Durumlarda Geçersiz Sayılır? SEÇİM AŞAMALARI
TABLOLAR TABLO-1 BOY-KİLO STANDARTLARI (ERKEK ADAYLAR İÇİN) TABLO-2 BOY-KİLO STANDARTLARI (BAYAN ADAYLAR İÇİN) 3 5 5 7 7 7 7 7 8 8 9 9 10 10 12 12 13 14 15 TABLO-3 BEDENÎ YETERLİLİK SINAVI STANDARTLARI (ERKEK ADAYLAR İÇİN) TABLO-4 BEDENÎ YETERLİLİK SINAVI STANDARTLARI (BAYAN ADAYLAR İÇİN) Kara Harp Okulu (KHO) Ankara ilinde bulunmaktadır. 4566 Sayılı Harp Okulları Kanunu uyarınca üniversite statüsünde olan KHO’dan dört yıllık eğitim sonucunda; Cumhuriyet değer ve kazanımlarını özümsemiş, Atatürkçü Düşünce Sistemini benimsemiş, fiziki ve düşünsel yeterliliği tam, melekeleri gelişmiş, her türlü sosyal hakları/ihtiyaçları güvence altına alınmış ve "Kara Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyaçlarını karşılayan” Teğmenler mezun olmaktadır. ![]() KHO’da; asker kişilerde bulunması gereken niteliklere ve yeterli fiziki yeteneğe sahip, liderlik özellikleri gelişmiş, askeri sevk ve idare edebilme yeteneğini kazanmış muvazzaf subaylar ile dış kaynaktan (lisans/yüksek lisans mezunu) temin edilen muvazzaf/sözleşmeli subaylar yetiştirilir. KHO’da 3000’den fazla Harbiyeli ve 19 ülkeden yaklaşık 300 misafir askerî personel eğitim görmektedir. Harbiyelilere; yaşadıkları çağın dinamizmini yakalamaları ve bilimsel-akademik seviyede güçlenmeleri için uluslararası geçerliliği olan bir eğitim-öğretim programı uygulanmaktadır. Eğitim süresi dört yıldır. Dört yıllık üniversite statüsünde olan KHO’da, Mühendislik (Endüstri ve Sistem, Elektronik, Makine, İnşaat, Bilgisayar, Harita) İşletme, Kamu Yönetimi, Sosyoloji ve Uluslararası İlişkiler lisans programlarında ulusal ve uluslararası denkliği/geçerliliği olan eğitim verilmektedir. Eğitim süresince öğrencilere akademik, askerî, beden eğitimi ve spor alanlarında yetenekler kazandırılır. Akademik Alanda; Öğrenciler birinci sınıfta, öğrenim görecekleri lisans programlarına yönelik ortak dersler alırken, 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü sınıflarda ise; ![]()
Bu programlar, alanında öncü yükseköğretim kurumlarının programlarına eşdeğerde düzenlenmiştir. Mezun olan tüm öğrenciler subay diploması ve uluslararası geçerliliği olan bir lisans diplomasını almaktadır. KHO’da İngilizcenin yanında Almanca, Arapça, Çince, Farsça, Fransızca, Rusça ve Yunanca dillerinde de eğitim verilmektedir. Ders dışı ortamlarda ise Harbiyelilere "yabancı dillerini geliştirmeleri” için bilgisayar ve Genel Ağ’da (internet) çalışma imkânları sağlanmakta, ilave kurslar düzenlenmektedir. Her öğrenciye akademik öğretim yılı başında yeni nesil bir dizüstü bilgisayar verilmektedir. Askerî Alanda; KHO’da; Piyade, Tank, Topçu, Hava Savunma, Kara Havacılık, İstihkâm, Muhabere, Ulaştırma, İkmal, Bakım, Personel, Maliye, Harita ve Jandarma sınıflarında subay yetiştirilmektedir. Havacılık tutkusu olan öğrenciler için helikopter ve uçak pilotu olma imkânı sunulmaktadır. Uçucu olmaya istekli öğrenciler, gerekli şartları taşıdıkları takdirde helikopter ve uçak pilotu olabilmektedirler. Kara Havacılık sınıfına ayrılan personele aynı anda hem uçak pilotu hem de helikopter pilotu olabilme imkânı sunulmaktadır. Her yıl, KHO’dan mezun olan Harbiyelilerin yaklaşık %25’i, pilot olarak yetiştirilmek maksadıyla Kara Havacılık sınıfına ayrılmaktadır. Harbiyelilere yaz döneminde İzmir Menteş’te, 6 hafta süreli eğitim verilmekte, Afyon ve Çanakkale başta olmak üzere Harp Tarihi Tatbikatları düzenlenerek Askerî Tarih derslerinde edindikleri bilgileri yerinde tetkik etme imkanı sağlamaktadırlar. ![]() Harbiyeliler ayrıca 8 hafta süreli Komando Temel Eğitimine katılmakta ve "Komando Brövesi” almaya hak kazanmaktadırlar. Beden Eğitimi ve Spor Alanında; ![]()
Her öğrenci mezun olurken bir savunma sporu dalında siyah kuşak sahibi olarak mezun olmaktadır. KHO’da fiziken kuvvetli, çevik, güçlü, atılgan Harbiyelilerin yetişmesi için modern spor tesisleri, vücut geliştirme salonları, atış poligonları, tenis kortları ve halı futbol sahaları mevcuttur. SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER / OKULUN İMKÂNLARI Harbiyelilerin bütün ihtiyaçları (Yeme, yatma, giyim, harçlık, eğitim-öğretim vb.) devlet tarafından karşılanmaktadır. Yatakhaneler; 3-8 kişilik odalardan oluşmaktadır. ![]() Harbiyeliler, her hafta Cuma akşamı, Cumartesi ve Pazar günleri sivil kıyafet ile şehir içi izne çıkabilmekte ve Ankara Kızılay’da bulunan öğrenci lokalinden istifade edebilmektedir. Ailesi Ankara’da ikamet eden Harbiyeliler, Cuma akşamından Pazar akşamına kadar evci iznine (ailesinin yanına yatılı izin) gönderilmektedir. Kütüphane; zengin kitaplığı yanında, ulusal ve uluslararası elektronik veri tabanına ulaşabilecekleri Genel Ağ (internet) imkânına da sahiptir. Kapalı Devre Televizyon Sisteminden (Harbiye TV); eğitim, okul içi iletişim ve sosyal faaliyetler yayımlanmaktadır. Harbiyelilere eğitsel kol ve hobi faaliyetleri olarak; Binicilik, Ebru, Maket/Model Uçak, Zekâ Oyunları, Satranç, Müzik, Resim, Tiyatro, Dans ve Halk Oyunları konusunda uzman personel tarafından eğitim verilmektedir. Başarılı öğrencileri ödüllendirmek, Harbiyelilerin bilgi ve görgülerini artırmak maksadıyla çeşitli yurt içi ve yurt dışı geziler düzenlenmektedir.
Kara Harp Okuluna aşağıdaki başvuru koşullarını sağlayan erkek ve bayan adaylar başvurabilir. Başvuru Koşulları:
Frengi vb. bulaşıcı hastalığı bulunmamak,
(ç) 11106 Lise, Özel Lise, (Yabancı Dil Ağırlıklı Program Uygulayan Liseler),
(ğ) 30077 Lise Programı (Yabancı Dil Ağırlıklı),
(ı) 50019 Öğretmen Lisesi,
|